Öko-tűztér, a korszerű kandallók és cserépkályhák legfontosabb eleme.

Bátran kijelethetjük, hogy a fatüzelésű cserépkályhák, kandallók ideje nem hogy lejárt volna, hanem egyenesen reneszánszukat élik. Az elsődleges okok között a látvánnyal, hangulattal kezdhetnénk a felsorolást, de legalább ennyire fontos, hogy fával fűteni manapság az egyik legkorszerűbb, sőt, a leginkább környezetbarát fűtési módnak számít.

Hamarosan, egészen pontosan 2022-től a mostaninál lényegesen szigorúbb környezetterhelési előírások lépnek életbe az Európai Unióban, ami egyben azt is jelenti, hogy kályhák, kandallók kizárólag öko-tűztérrel ellátva építhetők.

A hagyományos és az öko-tűztér közötti különbség

Az öko-tűzteres cserépkályhán sem rostély, sem hamuajtó nincs, helyettük van az égéselosztó doboz, melyből az oxigén a dupla tűztér fal réseihez eljut. Ez megakadályozza, hogy a fa alulról huzatot kapjon, nem hűl alulról az égéstér. A rostély elhagyásával a hamu nem kerül ki a kéményen keresztül a szabadba, vagyis az égéstermékkel nem szennyezzük a
környezetet.

Ugyancsak fontos, hogy az oxigén a dupla falazaton és a rajta kialakított légréseken keresztül az égéstér felső részébe jusson. Fa tüzelésnél a keletkező energia 80%-át a fa 300 °C alatti elbomlásakor keletkező fagázok égése biztosítja, tehát ebben az értelemben gáztüzelésről beszélhetünk. Ennek tökéletes keverését nyújtja az öko-tűztér, az eredmény pedig a minimális emissziós érték.

Fentiek miatt az öko-tűztérben jóval magasabb a hőmérséklet, ezért az el nem égetett szénhidrogének mennyisége töredéke a hagyományos módon készült tűzterekhez képet. Az öko-tűzteres kályhákban, kandallókban zárt ajtóknál ég a láng, ami a környezetbarát tulajdonság mellett biztonságos is.

Röviden tehát az öko-tűztér hosszú távon:

  • olcsóbb,
  • gazdaságosabb,
  • és szebb látványt nyújt, mint a hagyományos tűztér.

Az öko-tűztérrel épített kályhák, kandallók a passzívházakkal szemben támasztott szigorú követelményeknek tökéletesen megfelelnek.

A fatüzelés előnyei

A fatüzelés 100%-ban megújuló fűtési mód, ezen belül pedig a kályha hasznosítja a fában tárolt napenergiát az egyik legmagasabb hatásfokkal.

A cserépkályháknál a jogszabályok által meghatározott minimális hatásfok 78%, de egy jól hőszigetelt kéményhez építhető akár (a teljes fűtési szezonra vetítve) 85-90%-os hatásfokú kályha is. A szilárd tüzelésű fűtőberendezések között a cserépkályha károsanyag kibocsájtása kiemelkedően alacsony.

Prémium minőségű öko-tűzterek

A Bakos Kandalló az öko-tűzterek gazdag választékát kínálja: a francia Supra, a szlovák Kobok és Romotop, valamint a német Haas & Sohn tűzterek jelenleg a piacon kapható termékek között a legjobb minőséggel rendelkeznek.

Az öko-tűztér bármilyen stílusú cserépkályhába vagy kandallóba integrálható, a korszerűség nem jár együtt stílusbeli kikötésekkel. Lehet a kályhánk, kandallónk a most oly kedvelt minimál megjelenésű, vagy tradicionális, klasszikus kivitelű.