A kandalló kő, kerámia vagy egyéb burkolattal körülépített fűtőberendezés, melynek tűztere öntvényből, lemezből, samottból készül zárt kivitelben. A tűztérben az égéskor keletkező füstgáz elvezetése kéményen keresztül történik, ami készülhet saválló acélból vagy kerámiából ( Leier, Schiedel), ill. téglából.  Az égéshez a helyiségbe külső levegő bevezetés szükséges!

Csoportosítás különböző szempontok szerint:

  • fűtőanyag szerint: fa, pellet, gáz, elektromos, bioetanol
  • tűztér anyaga szerint: öntvény, lemez-samottal
  • hőleadás szerint: légfűtő konvekciós légáramlással vagy ventilátorral, központi fűtésre köthető

A tűztérbetétes ún. fűtőkandallók egy öntvény vagy lemez tűztérből, és a fölötte levő falazott aknából-légtérből állnak. A tűztér külön füstcsővel csatlakozik a kéménybe.

A központi fűtésre köthető vízteres betétes kandallók vízoldalon gyakorlatilag azonosak a szilárd tüzelésű kazános fűtési rendszerekkel. Az elsődleges égési levegő alapvetően szükséges az égés szabályozásához. Ezt már az első zárt tűzterű kandallóknál is alkalmazták. Ma már az elsődleges égési levegő szabályozáshoz társult a sekunder égési levegő, amely az égés hatásfokát hivatott javítani ugyanúgy, mint a szilárd tüzelésű kazán esetében. Napjainkban megvalósult a kandalló tűzterek tökéletes égési optimalizálása, melynek során a nyitott kandalló  kb. 10 %-os hatásfokától elérkeztünk a zárt utóégéssel kombinált tűzterek 70-80 %-os hatásfokához. Az égést a legmodernebb kandalló tűztereknél elektronikus szabályozás irányítja, minimálisra csökkentve  a káros anyag kibocsájtást.